EFIKASNO UČENJE

Fokus i planiranje su ključni parametri za uspješno učenje.

Koncentracija je također vještina koja se razvija i stječe vježbanjem. Slaba organizacija je najčešći problem uz nesnalaženje među gomilom podataka i gradiva.

Tehnike i alati u organiziranju u učenju su neophodni – planiranje unaprijed, postavljanje ciljeva, planiranje odmora i obnavljanja gradiva tako da se podudaraju s postizanjem cilja.

Razvoj pravilnih strategija učenja kroz kratko dnevno vježbanje; pažnja, čitanje, selekcija, mapiranje, pamćenje, prisjećanje.

Događa se da u 5. razred dođu učenici koji u nižim razredima nisu uspjeli savladati osnove čitanja i pisanja, a nemaju mogućnost pohađanja specijalnih škola, iako bi trebali. Iako ti učenici u nižim razredima nisu imali sposobnosti za naučiti čitati i pisati, može se dogoditi da koju godinu kasnije sazriju za to, međutim pitanje je hoće li tada uz njih biti netko tko bi im u svladavanju toga pomagao.

Dva mozga

Period oko trinaeste godine veoma je buran u fiziološkom i emocionalnom smislu. U  tom periodu  u mozgu se završava jedan prirodan fiziološki proces koji zauvijek mijenja naš način učenja.  

O čemu se radi?

Od osme do dvanaeste godine u ljudskom mozgu dolazi do specijalizacije funkcija u zonama kore velikog mozga, gdje jedan dio preuzima pretežno logiku, a drugi kreativnost. Kod dešnjaka uglavnom lijevi dio “moždane ovojnice” ili lijeva hemisfera mozga preuzima poslove logike, racionalnosti, poimanja vremena, analitičke funkcije, procesiranje jezika i matematike odnosno algebre.

Desni dio (desna hemisfera) zadržava intuitivno kreativne poslove poput  ritma, harmonije, slika, poimanja boja, kreativnosti mašte, ali i kontrole pamćenja i emocija.

Jednom podijeljene  funkcije u mozgu, počinju stvarati probleme. Apstraktne podatke, kojima obiluje školska literatura, teško se pamti, postaje se sve teže  koncentrirati, javljaju se teškoće s motivacijom  – zato što se njima bavi desna hemisfera, koja dok učimo, mašta i misli o drugim stvarima. 

Mozak je jedan organ, sastoji se od dvije polutke. No, da bi funkcionirao odlično, moramo koristiti obje strane!

BRZO
ČITANJE

UTROSTRUČITE BRZINU ČITANJA!

SAZNAJ KAKO!

MENTALNE
MAPE

SKRATITE VRIJEME USVAJANJA ZNANJA!

SAZNAJ KAKO!

TEHNIKE
PAMĆENJA

LAKŠE UPAMTITE SADRŽAJ!

SAZNAJ KAKO!

EFIKASNO
UČENJE

POVEĆAJTE KONCENTRACIJU!

SAZNAJ KAKO!